Tidsmaskinen

Han er en av svært få nordmenn som har deltatt i seks Olympiske sommerleker. Han har presset hundredeler, kropp og konkurrenter og kommet hjem med både bronse-, sølv- og gullmedaljer. Bli kjent med tidsmaskinen Olaf Tufte.

Tekst: Sverre Hytten, Gress Oslo. Foto: Kjetil Hasselgård

Dårlig tid

– Jeg har alltid dårlig tid, forteller Tufte.
Og han sikter ikke bare til sine prestasjoner i båten. Mannen presser døgnets 24 timer til det maksimale. Han trener mellom en og åtte timer pr dag avhengig av hvor han er i sesongen og hvor han er i verden. Den tiden han er i Horten er han attpåtil foredragsholder, gründer og bonde. Og familiefar.

– Jeg må legge inn i kalenderen når jeg skal være sammen med kona og barna, innrømmer Tufte og priser seg lykkelig for at barna har en god mor. Det gir ham ingen god følelse når han ikke er familiefar som alle andre.

Han har en strukturert hverdag og en detaljert timeplan for hele uken. Bak de gode resultatene ligger knallhard trening, både fysisk og mentalt.

Verktøyet

Ikke overraskende er klokken et viktig verktøy for Tufte og ikke bare et smykke som viser riktig tid, som vi Protidurmakere liker å kalle klokken.
– Hvor viktig er utseendet på klokken?
– Hva tror du, spør Tufte og gliser.
Men selv om Tufte ikke vil innrømme at han er opptatt av klokkens estetiske sider, har han et tyvetalls klokker. Favoritten er en Seiko Astron GPS Solar en klokke like røff og solid som eieren og som man trygt kan kalle funksjonell. Med ett trykk stiller klokken tidssonen etter hvor Tufte er i verden.

Senest Rio de Janeiro. Derfra kom han tilbake med en bronsemedalje, den første Norge fikk i sommerens olympiske leker. Den fikk tidsmaskinen Tufte i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch som er nesten halvparten så gammel. – Jeg er en bestefar i miljøet. En grand old man. Men det synes ikke å plage ham at han er 40 år og eldstemann i det aktive roermiljøet. En ting som imidlertid plager Tufte, er når folk ikke respekterer tiden.

Holder tider

Selv hater han å være for sen.
– Kommer du får sent, bør du iallfall være andpusten, er Tuftes gode råd til håndverkere og andre som har latt tidsmaskinen Tufte vente.
Og han har ett til:
– Skal du få noe gjort, gå til en som ikke har tid, og sikter til at den som har mye å gjøre, også får utrettet mye.
– Er det noen tider du er spesielt stolt av?
Tufte forteller at han kom i mål på 6.49.30 i Athen i 2004 og 6.59.59 i Beijing i 2008, men det er likevel en tid den olympiske mesteren aldri kommer til å glemme.

– 6.29

Det var tiden da han passerte målstreken etter 2000 meter i Gifu i Japan. Aldri før har noen rodd så fort. Men dessverre ble tiden aldri godkjent. Det var for sterk strøm i vannet. Roingen stiller strenge krav til vær, utøver og båt. Den skal veie 14 kilo og det er ikke tillatt å polere den eller sette den inn med noe som kan tenkes å redusere motstanden. For hver tiende meter er det en bøye, den er til god hjelp for å måle fremdriften. Men fremfor alt virker det som Olaf Tufte har en innebygget klokke når han ror.

Sekundstriden

Vi utsatte ham for vår egen sekundstrid, en test der han skal fortelle oss når det er gått 10 sekunder. Uten å bruke klokke.
Første gang klokket han inn 9.93.
Andre gang 10.63.
Tredje gang 10.42.
– Du bommet med noen tiendeler?
– Det er din skyld at du trykker for sent på stoppeklokken, er Tuftes logiske forklaring.
Vi har ingen grunn til å tvile på tidsmaskinen.

Tufte treningsdag, time for time

07.00   Står opp, spiser frokost
08.00   Trening
10.00   Mat
11.30   Behandling fysio
12.00   Hvile
14.00   Mat
15.00   Trening
17.00   Styrke, innendørs
18.00   Gjennomgang av utstyr
19.00   Unger i seng
20.00   Kontorarbeid
22.00   Senke skuldrene
23.00   I seng

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *