Den profesjonelle, urmakeren og reparatøren

 

Det er slutt på tiden i hvite frakker, men urmakeren, den proffe reparatøren som hersker over ørsmå tannhjul, flortynne visere og mikroskopiske kulelager, lever i beste velgående.

Kom gjern innom den nye butikken i Langgata 29 – så får du oppleve. Der henger veggur med lyte i alle aldre og fasonger. Der ligger lekreste siste nytt fra Tag Heuer og venter på en splint. Der ligger 40 år gamle konfirmasjons-ur og håper på nytt liv for n’te gang.

Der finner du Frode, Thomas og Bjørnar, eierene og urmakeren. Til heftige diskusjoner om siste fotball-tur til Newcastle og neste friidrettsmesterskap, får urverk etter urverk nye deler, omhyggelig rens og masse omsorg før de tikker mot nye tider.

Da armbåndsur var mangelvare
Er du heldig, får du også en prat med urmaker Magne Grøtteland, han som videreførte forretningen som ble grunnlagt i 1903 da han overtok eierskap og varebeholdning i 1981. Da hadde han jobbet i firmaet fra 1951. 77-åringen husker godt de første årene da armbåndsur var mangelvare, han husker da han syklet til posten og hentet fire klokker. I butikken sto folk i kø da han kom tilbake. De fleste ble skuffet.

-Det er utrolig kjekt å se at mekaniske urverk igjen er «in». Mekanikk er mekanikk, og aldri har jeg sett noe mer fantastisk enn det mesterstykket som står i Grand Seiko, sier pensjonisten mens øynene funkler.

Selger kvalitet og reparerer selv
-Vi selger klokker fra en tusenlapp og oppover til flere titusener, vi selger kvalitet som vi kan være bekjent og klokker som vi kan reparere. Det er litt av clouet, forteller Frode Gøtteland, sønnen som overtok for 10 år siden.

For fotball- og idrettsinteresserte Frode med Newcastle på maten, er det godt å ha med nevøen Thomas Grøtteland som fagmann, og det falt helt naturlig å hente inn den dyktige hinderløperen Bjørnar Ustad Kristen-sen da han skulle starte læretiden. Med god støtte av arbeidsgiveren kombinerer han toppidrett og veien mot svennebrev. Frode, Thomas og Bjørnar har så mange reparasjoner på gang at de aldri kommer til bunns, men sammen med Amalie og Tonje trives de like godt i butikken. Flere og flere kjøper sine ur hos fagmannen.

-Vi anbefaler det vi syns er fornuftig. En kontorist kan gjerne ta en finslig type med rem, men betongarbeideren og snekkeren må ha noe solid, en kraftig lenke, noe som tåler en trykk.

-Det har hendt flere ganger at vi har anbefalt noe rimeligere enn det de først ber om, fordi vi vil selge det som passer best, sier Frode.

Gjennomsnittsur til 4-5000 kroner
Gjennomsnittsklokka koster gjerne 4-5.000 kroner, og Certina er best-selgeren, men du kan få langt dyrere Grand Seiko, Longines, Tag Heuer eller Rado – eller om du vil, en Maurice Lacroix til 109.950 kroner. Den er lagd i bare 250 eksemplarer.

 

Til vanelig finner du disse tre i buttiken. Thomas Eier og urmaker, Bjørnar Urmaker og Frode Eier og Urmaker


 

Frode ekspederer en kunde.