Grand Seiko er klokker med en rekke foretrukne egenskaper. Og skal vi trekke fram de mest fremtredende må nok det bli presisjon og ekte håndverk av høy kvalitet.
I mer enn et halvt århundre har denne japanske produsenten levert stilfulle og funksjonelle klokker med en nøyaktighet mange andre klokkeprodusenter i høyere prisklasse må se langt etter.

Motivert av en ukuelig vilje til å stå ut fra massene, var målsetningen hos både designere og ingeniører like klart som det var krevende: Grand Seiko skulle være den optimale klokken og sette standarden hva angikk nøyaktighet, holdbarhet og design.
Den første Grand Seiko så dagens lys i 1960. Kaliber 3180 sørget for at klokken hadde større nøyaktighet enn noen andre klokker av sin tid og en gangreserve på 45 timer.

 

Grand Seiko til topps

Få år senere, i 1968, vant japanerne den prestisjefylte Geneva Observatory Competition.
Denne utmerkelsen gikk ikke upåaktet hen hos klokkeelskende europeere, som heretter omfavnet Grand Seiko på det varmeste.
Det faktum at alle produksjonsprosesser finner sted In-House i Seikos egen fabrikk, og at klokkene er genuine håndverk i form av at de produseres nettopp for hånd, gjør også sitt til at Grand Seiko både er en vinner og en keeper.

 

Punktlig revolusjon

I 1969 introduserte Seiko modellen «Astron», verdens første quartz-klokke. Og siden har de utviklet seg imponerende mye på de fleste områder.
I 1988 ble Grand Seiko QUARTZ 95GS lansert. Dette var en batteridrevet klokke som leverte nøyaktighet på 10 sekunder per år, Verket holdt en langt høyere presisjon enn andre Quartz-urverk for sin tid.

I 1993 ble Grand Seikos quarts-urverk 9F utviklet. Og den dag i dag, nærmere 30 år senere, er fremdeles disse verkene blant verdens desidert ypperste og mest presise. Den kanskje viktigste årsaken til dette er 9F sitt lange serviceintervall.

 

Grand Seiko Spring Drive – Et unikt gangsystem

Grand Seiko er en av svært få klokkeprodusenter som briljerer med både elektronisk og mekanisk urmakerkunst. Og nettopp derfor evnet de å utvikle urverket Spring Drive.
Til tross for beundringsverdig dedikasjon til oppgaven, krevde dog prosessen sitt, og det tok nærmere 30 år før teknologien var ferdig utviklet.
GS Spring Drive ble ferdigstilt i 1999, men tatt i bruk først i 2004. 

Urverket genererer energi på samme måte som en mekanisk klokke, samtidig som det kombinerer dette med en elektronisk regulator som gir den et nivå av nøyaktighet som ingenting annet kan måle seg med. Det er svært motstandsdyktig mot magnetisme, endringer i temperatur og støt.

 

Slik fungerer Spring Drive

Selve hjertet i Spring Drive er en hovedfjær, akkurat som i øvrige mekaniske klokker. 
Denne tradisjonelle måten å generere kraft på gjør at klokken ikke har behov for batteri eller andre strømkilder.
Et tradisjonelt mekanisk urverk drives av en opptrekkbar fjær. Fjæren trekkes enten manuelt eller automatisk ved hjelp av en rotor. Kraften fra fjæren fordeles så via flere ganghjul. Deretter justeres gangen av en oscillerende balanse.
Dette er altså basen for Spring Drive, det som skiller dem ut er at den oscillerende balansen er erstattet av et glidehjul, et roterende magnetisk hjul. Når spring drive-hjulet roterer opererer det som en dynamo og generer nok elektrisk kraft til å drive en «Tri-synchro relgulator» – et kretskort med en kvartskrystall og magneter for regulering.

Kretskortet som sitter i en ett Spring Drive urverk sørger for en abnorm nøyaktighet. Dette er en presisjon som i praksis ikke er mulig å oppnå med et mekanisk urverk og er kilden til den helt jevnt glidende sekundviseren urmakere  og andre klokkeksperter lett kjenner igjen. Med et strømforbruk tilsvarende 1/300 000 000-del av en LED-pære kontrolleres farten på Spring Drive-glidehjulet av magneter for å regulere hvor raskt kraften fra fjærhuset slippes løs. Kombinasjonen av mekanikk og elektronikk besørger en nøyaktighet på +/- 15 sekunder i måneden. Med gangreserver på opp til 8 dager / 192 timer kan du la tankene og fokus vandre til Grand Seiko sitt vakre ytre uten å ofre en tanke på om klokken går som den skal.

 

Grand Seiko Spring Drive GMT

Grand Seiko utvider sitt sortiment og har nå introdusert flere nye modeller, blant annet klokker fra sportskolleksjonen. En modell som har fått mye oppmerksomhet er SBGE257. Denne rommer en meget populær komplikasjon med GMT-funksjon, og er en ekte innertier for alle som er glade i å reise.

 

Grand Seiko SBGE257 review

SBGE257 har en 40,5 mm stålkasse med keramisk bezel og 200 meter vannmotstand. Med sin funksjonalitet og robusthet, samt Spring Drive-urverk med GMT funksjon er dette modellen for den som forventer mye av en klokke.

Og selv om den har et sportslig utseende, er den delikate finessen og detaljene i utførelsen umiskjennelig Grand Seiko.
I sin anmeldelse av modellen skriver Winding Ritual blant annet:
“ …Klokken har en eksepsjonell finish fra kassen til viserne og indeksene, og signaliserer en slags rikdom i design som gjør at SBGE257 kan holde seg innenfor et tydelig avansert armbåndsur til tross for den tøffe konstruksjonen og karakteren. Det vil si at selv om det mer enn er i stand til å bli kalt en «tool watch», velger det i stedet å utøve sin smakfullt åpenlyse luksus”.

Grand Seiko SBGE257

 

Grand Seiko-eksperten i Sandnes

Urmaker Grøtteland er en av landets få autoriserte Grand Seiko-forhandlere.
Her får du heldekkende svar på alle de spørsmål du måtte ha om din fremtidige GS. Men innen du tar turen innom urmakeren i Langgata 29; hvorfor ikke ta Grand Seiko-klokkene nærmere i akt i nettbutikken?